FIJET heyetinden Göller Bölgesi’nde tam not
Uluslararası alanda önemli tanıtım hamlesi
Bölgenin gül ve lavanta ile eko, tarih, doğa, spor, kayak gibi turizm potansiyeline hayran kalan Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu heyeti, işbirliği ve desteğe hazırız mesajı verdi
Isparta, Burdur, Antalya valiliklerinin öncülüğünde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) kamu ve özel kurum kuruluşlar ile işbirliğinde sürdürdüğü Batı Akdeniz’i tanıtım çalışmalarında olumlu çıktılar alınmaya devam ediyor. BAKA, bölgenin turizm potansiyelini tanıtmak, sürdürülebilir turizm için önerileri almak amacıyla tanıtım turu programı hazırladı. Her yıl artan trendi ile binlerce turisti ağırlayan Göller Bölgesi bu kez, Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET) üyelerine ev sahipliği yaptı. FIJET Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Başkanı Delal Atamdede, bölgenin turizm değerlerine hayranlıklarını ifade ederken, bölgenin tanıtımı için çalışacaklarını, tecrübeleri ışığında her zaman işbirliği ve desteğe hazır olduklarını söyledi.
FIJET’e akredite olan TOURMAG Turizm Dergisi için geçtiğimiz ay gezi yazarı ve Ayrıcalıklı Rotalar Programı Yapımcısı Saffet Emre Tonguç’un yazdığı, “Gül ve Lavantanın Başkenti Isparta” konulu kapak haberi yapmasının ardından bölgeye bir ziyaret planlayan FIJET Türkiye Yönetimi Isparta ve Burdur’u içeren keşif turu için bölgeye geldi. 3 günlük programa; FIJET Türkiye Başkanı ve ATURJET Başkanı Delal Atamdede,
FIJET Türkiye Başkanı ve ATURJET Başkanı Delal Atamdede, Başkan Yardımcısı Nilgün Şirin, Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Kurtoğulları, turizm yazarı Serap Gürses ve TOURMAG Turizm Dergisi Yayın Kurulu Başkanı Kadir Toprakkaya ile derginin Genel Yayın Yönetmeni Canan Toprakkaya’dan oluşan heyet katıldı.
VALİ, BELEDİYE BAŞKANI İLE TOPLANTI
Konuk heyet üyeleri, Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITSO Başkanı Mustafa Tutar, BAKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Madenci ve Kültür Turizm İl Müdürü Ali Göçer ile Gökçay Gül Köşkü’nde yemekli toplantıda biraraya geldi. Vali Seymenoğlu, Isparta ve bölgenin eko, doğa, spor, kayak, tarih gibi turizm potansiyeli, destinasyon hakkında bilgiler verdiği FIJET heyeti de tecrübelerini paylaştığı toplantıda, mevcut durum, neler yapılabileceği ve yol haritası hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Göller Bölgesi’nin turizm değerlerini yerinde görmek, tespit etmek amacıyla gelen FIJET heyeti, 3 günlük programda ilk inceleme gezisini ‘lavanta kokulu köy’ Kuyucak’a yaptı. Lavanta tarlalarını gezip bol bol fotoğraf çekip Kuyucak Köyü’nü gezen heyet, Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimciler Kooperatifi’ni de ziyaret edip yöneticiler ile görüşüp lavanta balı, yağı, keseleri gibi çeşitli hediyelikler satın aldı.
AHŞAP OYMALAR HAYRAN BIRAKTI
FİJET heyeti, bir gün sonraki programına çevresinde kızılçam, karaçam, meşe, sedir, akasya, akçakesme ile maki türlerini barındıran adını krater gölünden alan Gölcük Tabiat Parkı’nı gezerek başladı. Gökçay Mesireliği’ndeki Isparta Belediyesi’nin Turhan Yazgan Etnografya Müzesi’nde Isparta halıları ve herbiri sanat eseri olan ahşap oymalarına hayran kaldı. Bir gün sonra sabah ilk olarak Isparta Belediyesi’nin Oymacılık Sanat Merkezi atölyesini gezen FİJET heyeti, ahşap üzerine oyma tekniğiyle işlenen 12 Dede Korkut hikayesinin de tasvir edildiği büyük tabloları, yöresel motiflerle süslenmiş sandıkları, duvar süslemelerinin yanısıra Vincent van Gogh, Picasso gibi dünyaca ünlü ressamların ahşap üzerine işlenmiş tablolarından oluşan örneklere hayran kaldı.
KIZILDAĞ, PSİDİA, ST PAUL KİLİSESİ
Isparta’nın Yalvaç İlçesi’ndeki St Paul Kilisesi ve eserleriyle dikkat çeken Psidia Antik Kenti’ni de gezen FİJET heyeti, Hristiyanlar için büyük önem taşıyan şuan sadece bodrum katı ortaya çıkarılan St Paul Kilisesi’nde ayinler yapıldığını öğrendi. Yalvaç’taki keçecileri, dekoratif at arabası üreticisi ile Yalvaç Müzesi’ni de gezen FİJET heyeti, hamursuz gibi yöresel lezzetlerinin de tadına baktı.
Şarkikaraağaç’taki Kızıldağ Milli Parkı’nı da yerinde gören FİJET heyeti, mavi sedir ormanları ile oksijen deposu olarak bilinen astım ve KOAH gibi hastalıklara faydasını öğrendiği Kızıldağ’da BAKA’nın SDÜ ve Sağlık İl Müdürlüğü işbirliğinde sürdürdüğü tedavideki etkisi ile hava ölçümü yapılan bilimsel çalışma hakkında da bilgi aldı.
UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ
FIJET Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Başkanı Delal Atamdede başkanlığındaki heyet, Burdur’un Ağlasun İlçesi’ndeki UNESCO Dünya Miras Listesi’ne önerilen Sagalassos Antik Kenti’ni gezdi. Heyet olarak Isparta ve bölgenin gül ve lavantanın yanısıra, tarih, doğa, inanç turizmi gibi farklı destinasyonlara sahip turizm potansiyelinden etkilendiklerini, FIJET tarafından verilen ve turizm dünyasının en prestijli ödülleri arasında gösterilen uluslararası “Golden Apple Award” için aday gösterilmesi dahil turizm konusunda her zaman işbirliği ve desteğe hazır olduklarını kaydetti.
Eğirdir’de Ada’yı gezen ardından seyir tepesinden doğa harikalarından biri olan Eğirdir Gölü manzarasına karşı kahvelerini içip işletmecilere çeşitli önerilerde bulunan FIJET heyeti, turlar için Isparta ile Burdur’un birlikte çok iyi bir destinasyon olduğunu ve Göller Bölgesi’ndeki Salda Gölü, Kiybra Antik Kenti, Akçaköy Lavanta Deresi, Davraz Kayak Merkezi, Yazılı Kanyon, Melikler Yaylası gibi bir çok turizm değerini de görmek için tekrar geleceklerini belirterek Isparta’dan ayrıldı.